dinsdag 18 augustus 2009

16-8, festival

hahaha... 'ode aan internet'Nootjes eten.


Traditionele dansersMensen wachten onder de geluksboom.


In de rij voor het bezoek aan de tombe.De rij die langs de muur de ruimte van de tombe in en uit loopt en weer netjes in een rijtje lang de muur verder loopt.Een tombeDe dekens die al klaar liggen.


Festival met een markt


16 augustus


Vandaag zijn we met Willemijn, Paul en Josie naar een festival gereden in een dorp zo’n 70 km hier vandaan, waarvan ik de (onmogelijk te onthouden) naam inmiddels al vergeten ben.

Willemijn heeft de verschillen tussen de turken in grote lijnen uitgelegd. Vooral opvallend is dat de vrouwen hier heel verschillend zijn. De zigeuners die kleurrijk gekleed zijn…. De arbeiders die op een afgelegen plein eten en slapen, dekens lagen al opgestapeld… De Arabische invloeden. De vrouwen hadden ineens ook echt een stem, Je hoort ze, letterlijk! Bij sommigen zie je een enorme kracht in de ogen. En wat een ogen hebben de Turkse mensen, Prachtig!
Iedereen komt van heinde en ver naar dit bedevaartsoord om de tombes te aanbidden. Netjes in een rijtje loop je naar binnen, de muren kussend, zo naar de tombes waar ze hun devotie tonen. Weer netjes achter elkaar langs de muur loop je weer naar buiten. Een onophoudelijke rij van mensen…de hele dag lang.


Een 800 jaar oude boom voor de ingang van een tombe trok onze aandacht. Niet alleen omdat hij een fantastisch kronkelende vorm had, maar ook omdat het leek alsof de mensen de boom aan het aanbidden waren. Turend omhoog.. Nou blijkt dat als je er onder gaat staan en er een vrucht uit valt, je deze opvangt en op eet, het je geluk en gezondheid brengt. Het bijzondere aan deze boom is dat elk jaar een andere kant van de boom groen is.


Leonie & Natasja

1 opmerking:

  1. Hallo Natasja,
    Leuk om bekende plekken en plaatjes terug te zien. Turkije leeft voor mij weer helemaal op.
    Ik ben blij dat je het daar ook mooi vindt en van geniet.
    Papa

    BeantwoordenVerwijderen