woensdag 19 augustus 2009

17-8, Materialen halen

17 augustus

Even materialen halen vandaag! Vroeg opgestaan en met de dolmus naar Urgup, een stadje tien kilometer verderop, waar we een huurauto ophalen om materiaal in te slaan. Zes zakken gips, 5 kilo wol, nylondraad enzovoorts. Leg dat maar eens uit in het Turks met een toeristen-vertaal-boekje! Met handen en voeten hebben we alles na ongeveer een uurtje en een cay (thee) te pakken gekregen! De mensen uit de winkel ‘Sezcin’, die ons aangeraden was door Willemijn en Paul om verf te halen, hebben ons erg geduldig en goed geholpen. Het was ontzettend leuk. Met tekeningetjes, gebaren en een paar woordjes vertaalt uit het toeristen boekje, maakte we de ene fout na de andere natuurlijk. Zo vroeg ik om ‘cep pudra’, dat betekend: ‘broekzak poeder’. Een vrouw kwam zich (onverstaanbaar voor ons) bemoeien met de verkoper waar we een grote zak met wol van hadden gekocht. Later bleek dat je de wol gebruikt om een bruidsbed te maken.

Het is wonderbaarlijk om te zien hoe goed de mensen je proberen te helpen. Ongeacht hoe onhandig je kunt overbrengen wat je wilt of hoe lang het ook duurt. En overal werden ons kopjes ‘cay’ aangeboden. Geen dorst gehad in ieder geval…
In Ortihisar gingen we een museum bezoeken. Dit museum vertelt in woord en beeld de traditie van de families in dit gebied. Zo schijnt de familie te huilen wanneer een meisje wordt uitgehuwelijkt. Dit brengt namelijk geluk. Hoe meer tranen, hoe meer geluk! Wanneer een jongen zijn lepel rechtop in zijn kom met eten zet, is hij klaar om voorgesteld te worden aan een vrouw.

Josie had ons een paar kleine dingetjes over crazy Ali vertelt. ‘’Crazy Ali heeft een antiek winkel in Ortihisar. Het is een bijzondere man en als je geluk hebt was Crazy Ali.’’ Hij heeft inderdaad een mooie antiekzaak en heeft wel meerdere gedichten aan ons voorgedragen. Veel handgebaren gaven sterkte aan zijn teksten. Een bijzondere man die met een open vizier naar de wereld kijkt. Hij staat omschreven in reisboeken en verschillende artikelen zijn aan hem gewijd.

Crazy Ali maakt wandelingen door de valleien,overdag en ook s’nachts . Het klinkt magisch! Kan het niet na vertellen. We gaan het waarschijnlijk meemaken, dus dan zullen we er zeker over schrijven.
met de auto op pad...materialen halen in Ürgüp

Bedrijventerrein Ürgüp
Grote zak wol...niet voor het huwelijksbed....
Turkse theepauze

1 opmerking:

  1. Hallo Reizigers,
    Allemaal prachtige belevenissen, die mijn herinneringen oproepen van mijn eigen belevenissen in Turkijke. De vriendelijkheid, gastvrijheid en behulpzaamheid, van de bvolking. Hele lieve mensen. Fij om je te zien Natasja, bij het thee drinken. Ja, mooi, overal krijg je thee, op de meest vreemde momenten.
    een mooie ervaring en belevenis voor jullie.
    Papa Joop

    BeantwoordenVerwijderen